DUINDIGT IN TEKEN VAN SPREKENDE LEGENDE

Hij wordt net zo vaak geprezen als verguisd, maar Hans Eysvogel heeft wel voor een groot deel aan de bakermat gestaan van de doorbraak van de draf- en rensport in ons land. Zijn markante stemgeluid tijdens talloze televisiereportages staan eenieder nog helder voor de geest. Eerder deze maand verschenen zijn memoires: '1000 Paarden en een Prins'. Zondag staat hij tijdens de koersen centraal, want dan vindt ook de officiële lancering van het boek plaats.

Tweejarigen komen op stoom [] Zijn biografie staat vol anekdotes over zijn jeugdjaren, zijn eerste kennismaking met de paardensport, zijn debuut bij de radio, hoe hij vanaf een renpaard als amateurjockey een live-radioverslag maakte van de race op Duindigt en het dramatische ongeval van de Poolse militaryruiter, wiens dood hij zelfs op foto vastlegde. Het boek is mede geschreven met André Buurman, bekwaam paardensportjournalist uit Zoetermeer.
Voor de tweejarige dravers is het een hoogtijdag, want er staan liefst drie Stakeskoersen voor die leeftijdscategorie op het programma. De snelste op papier is in de eerste afdeling Zonnestraal VB, een door eigenaar Gerard Brouwer zelf gefokte merrie. De Zuid-Hollandse liefhebber verkocht de laatste weken meerdere paarden uit zijn 'stal', want hij had er op een bepaald moment gewoon te veel, aldus trainer en rijder Rob de Vlieger uit Zwaanshoek. Zonnestraal VB is een dochter van Ritzy Boko, een paard dat door John Bootsman voor de fokkerij aanvankelijk hoog werd ingeschaald. De merrie werd enige tijd verhuurd als koerspaard, omdat de in Zweden woonachtige Zaankanter er zelf beslist mee wilde fokken.
De tweede afdeling zou een spannend duel op kunnen leveren tussen Zambrottanewport, een door Amsterdammer Peter ter Borgh kapitaal gefokte hengst die zich spelenderwijze kwalificeerde. In die proef was hij zelfs sneller dan de besttijd van Manon di Quattro, die met Hans Crébas start. De Italiaanse troef van de Bolswardse stal Quattro, die in twee echte koersen nog niet werd verslagen, lijkt veelbelovend. Tweejarigen zijn per definitie moeilijk in te schatten, maar met genoemd duo zijn de belangrijkste kandidaten wel vermeld.

meer ▼
De derde versie brengt met Zvetlana's Wish (Robbin Bot), Zara Flevo (Robin Bakker) en de Italiaan Mystic Chip (Cees Kamminga) drie dravers die al een opmerkelijke tijd neerzetten. Dat er nogal wat Italianen naar ons land uitwijken op dit moment is niet verrassend. Ten eerste kunnen ze er rustig aan hun vorm en winsom werken, belangrijker is nog de onzekerheid die ook de Italiaanse sport momenteel teistert. Wekenlang werd er vanwege een staking niet gekoerst.
Ook de voorlaatste koers oogt aantrekkelijk door de deelname van Victory My Way. De merrie wordt nadrukkelijk toegewerkt naar een nieuw zegerecord, ze is inmiddels in haar eerste zeventien starts ongeslagen gebleven. Dit keer treft zij een veld waarin winnen zeker niet eenvoudig zal zijn. Victory S (Jeroen Engwerda) en Mac Myra (Cees de Ruyter) zijn paarden die soms geweldig uit hun slof kunnen schieten. Als dat zondag ook het geval is, zou dat best het Waterloo voor de toepasselijk genaamde Victory My Way kunnen betekenen.
De openingskoers kent in Yellow Shadow S, die in zijn eerste drie starts ongeslagen bleef op deze baan, de favoriet. De hengst van de familie Baron moet volgens trainer Langeweg wel over buitengewone eigenschappen beschikken, want de Alkmaarse familie prefereert met de eigen paarden (waarvan Piccolino S lange tijd de bekendste was) de start in de eigen woonplaats. Rijder Hugo Langeweg Jr mag met Yvana R, een dochter van de geweldige Koko Dijkhoeve, in de vijfde koers revanche zien te nemen op Yaluk. Die hengst was laatst de sterkste in een rechtstreeks duel, waarbij rijder Ronald Hauber verrassend toesloeg. Hauber is één van de telgen uit een vermaard drafsportgeslacht. Hij was ooit actief op een baantje aan de binnenzijde van het circuit van Zandvoort. Koko Dijkhoeve levert als moeder in de achtste koers, de Hans Eysvogel-prijs, ook nog een zegekandidaat met Warwick R. Langeweg Jr moet op zijn passen tellen voor Roelof Maring, die met Vant d'Amerique start. Groninger Maring zal niet voor niets vanuit het hoge noorden afreizen met zijn voormalige seriewinnares.
De volbloeds worden nog enkele weken op Duindigt verwacht. De amateurjockeys komen uit in de Daan Modderman Memoriaal. Deze ren is opgedragen aan een van de meest markante mensen uit de hippische geschiedenis. Modderman was zelfs ooit te zien in het programma Showroom, waarin hij meerdere krasse uitspraken deed: 'het is nooit slecht weer, want dan heb je de goeie kleren niet…'
Zelf was Modderman een goed amateurrijder binnen de rensport. Na de tweede wereldoorlog was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de wederopbouw van Duindigt, dat in het laatste oorlogsjaar veel schade had opgelopen. In de Memoriaal vertrekken dit jaar liefst twaalf combinaties, hetgeen een garantie is voor een boeiende strijd die wordt uitgevochten tussen een deel van de talloze amateurjockeys die ons land rijk is. De eerste koers is zondag om 13.30 uur.