GRONINGEN SLUIT STIJLVOL AF

Op de baan van Groningen klinkt dit jaar nog elf keer het 'start vrij' voor de dravers. De fraaie baan in het noordoosten van ons land kan terugkijken op een zeer geslaagd seizoen, met toenemende publieke belangstelling. Ook het aantal startende paarden nam duidelijk toe, waarmee de baan haar bestaansrecht nogmaals onderstreepte. Nu de jeugd woensdagmiddag vakantie viert, zou ook dit keer de interesse weer groot moeten zijn.

Prachtig hoofdnummer [] Tom Kooyman wordt, zoveel is duidelijk, de meest succesvolle rijder in Groningen dit jaar en ook bij de trainers staat hij met een tweede plek achter Marcel Hauber hoog geklasseerd. Rob de Vlieger en Henk Hamming zijn in die ranglijst echter nog niet uitgerangeerd. Kooyman heeft in het hoofdnummer met Johan een zegekandidaat. De elf jaar oude ruin deed het laatst tegen Russel November niet onaardig (vijfde) en treft hier natuurlijk minder zwaar geweld, al zijn Tim Trot (Rob de Vlieger) en Topass Medo (Cees Kamminga) ook paarden die de nationale top al opzochten. Een mooi veld met elf goede paarden staat garant voor een boeiende stayerskoers.
In de openingskoers mag Yokidoki WW proberen zijn status op Groningen, al twee zeges, te continueren. Hij doet dat dan met John Westenbrink, de kleinzoon van de bekende Klaas Woudstra. De Meppeler is al anderhalf jaar verlost van zijn leerlingenstatus, maar blijft gestadig doorgaan met het winnen van koersen. Zijn dertigste zege boekte Westenbrink trouwens met Unexpected Well en dat is met Robbin Bot ondanks twee mislukte koersen op rij de favoriet in de tweede koers. De ruin won daarvoor immers vier keer achter elkaar.
In Groningen wordt er ook een montékoers verreden, waarbij Reality Fibber gezien het ontbreken van vaste waarden als Swiebertje Kes, Glory Lady en Pepino Axkit als één van de favorieten van start zal gaan. De ruin was laatst in Alkmaar vierde achter genoemde, veel meer ervaren, drietal. Angeline Batist heeft routine genoeg in het genre met dank aan onder meer Shanity Fibber, een halfzusje van Reality Fibber. Die bewees onder het zadel al te kunnen winnen. Ook Onyx d'Ar (Krista Timmer) en Bailando met de Buitenposte Tjitske Land lieten als montépaard al wat aanleg zien, hetgeen ook geldt voor Trotting Paul met Victoria Praat. Scoort de stal van Marcel Hauber weer wat puntjes? De trainer uit Deurze heeft later met Woody Boko (Robin Bakker) nog een grote favoriet. De hengst won reeds vier keer op rij en dat kan een boeiend duel opleveren tegen Un Gamin Impuls, die op deze baan af en toe een steekje laat vallen, maar er ook al bijna twintig keer won! meer ▼
De familie Hilgersom heeft als eigenaar met Talent Impuls in de slotkoers zelfs kans op een dubbelslag.
Bas Crébas meldde zich niet het gehele seizoen in Groningen, maar met de vorm van de stal van de Emmeloorder is niets mis. In de vierde koers start hij met Willy Prince, een kapitaal gefokte hengst die op jonge leeftijd nog wat slungelig oogde, maar de laatste tijd van zege naar zege snelt. De baan van Groningen ligt hem, want in juli won hij er al eens. Twee koersen later is het optreden van Yim Wielinga interessant. De merrie is een dochter van het voormalige toppaard Kim Wielinga, destijds voor eigenaar en fokker Daan Aalberts uit Marssum een geweldig koerspaard. Yim Wielinga kon nog niet winnen, maar de kenners bemerkten wel aanleg bij de door Kurt Roeges getrainde en gereden merrie.
Roelof Maring heeft zijn paarden momenteel prima in orde en op zijn thuisbaan kan de 58-jarige Groninger altijd wat meer. In de zevende koers trekt hij ten strijde met de opvallende Wiske Rider, die hier alleen werd geklopt door de nu weer aanwezige Wanna van Ranum (Robin Bakker). Mogelijk kan de door wijlen Joop de Ruyter uit Schagen gefokte halfzus van Magic Rider de rollen nu opnieuw omdraaien, want haar laatste twee starts zette ze sterk in winst om en toen klopte ze Wanna van Ranum zelfs een keer met ruim verschil. Een koers later neemt Maring het met Vant d'Amerique op tegen baanspecialist Wonderful met Arnold Mollema. Die ruin oogt in Groningen bijkans opklopbaar.
In de koers voor de amateurs is er de rentree van Ueda Stardust. De ruin die vele successen boekte in Groningen, neemt het onder meer op tegen United Power met Wouter de Reus. Die won laatst in Alkmaar en zijn eigenaar denkt ook nu een goede kans op de winst te hebben.