KEES VERKERK TROFEE HOOGTEPUNT DUINDIGT

Een koers als eerbetoon aan één van de grootste dravers die ons land ooit rijk is geweest: Kees Verkerk. De stayer van weleer heeft er na zijn dood in 2001 even op moeten wachten, de ruin had toen de voor een paard gezegende leeftijd van 32 jaar bereikt. Vorig jaar werd echter toch de eerste editie verreden, waarbij Venividivici Joe als winnaar uit de bus kwam voor Johan, Oscar Boshoeve en Good Dry.

Kees Verkerk Trofee [] De winnaar van vorig jaar is er nu niet bij, maar de vervanger is een paard met nog veel grotere reputatie. Het gaat immers om Russel November, met wie na zijn recente optredens in Frankrijk voorzichtig al naar de Prix d'Amérique wordt gekeken. De hengst van Stal Amsterdam liep in Zweden al onder de 1.10 over de mijl. Een tijd waar de concurrentie met jaloerse blikken naar kijkt. Het is trouwens een zeldzaamheid dat de hengst in ons land koerst. In zijn twee jaar durende loopbaan werkte hij er slechts zeven starts af. Alleen daarom al is een bezoek aan Duindigt de moeite waard, want wie weet is dit wel de toekomstige winnaar van de grootste koers ter wereld? Hoewel de nummers twee tot en met vier van vorig jaar nu ook weer van de partij zijn, lijkt Udo Siebar (John de Leeuw) de voornaamste opponent. De ruin schuwt de afstand niet en is hard op weg zijn oude vorm te hervinden. Vorige week won hij nog in Duitsland. Overigens is zowel Russel November als Udo Siebar een wandelende reclamezuil voor de vaderlandse veilingen. De eerste kostte destijds vijftien mille en verdiende al bijna acht ton, de tweede werd voor 600 euro bij Unitrot afgeslagen en won al een kleine 30.000 euro.
Tom Kooyman was afgelopen maandag geweldig op dreef in het Duitse Dinslaken, waar hij liefst vier koersen wist te winnen. In deze vorm zou hij de openingskoers kunnen winnen met de Fransman Quator du Bouffey. De ruin is een kleinzoon van Reve d'Udon (in 1991 tweede in de Prix d'Amérique) en is na ziekte in het voorjaar bezig een behoorlijke reputatie te verwerven. Van zijn acht starts won hij er vijf. In de vijfde koers heeft Kooyman eveneens een zegekandidaat met Vriend Vryenesse, maar met Uruguay River (Jan van Dooyeweerd) staat er een baanspecialist die op de Wassenaarse bodem maar weinig verkeerd deed.
Hugo Langeweg Jr heeft inmiddels dit seizoen weer ruim honderd overwinningen behaald. In de tweede koers brengt hij White Rose achter de startauto. De vierjarige lijkt net als moeder Hinde Buitenzorg een laatbloeier, maar ook die merrie maakte het later in haar loopbaan ruimschoots goed. Ze liep een record van 1.12 en verdiende bijna een kwart miljoen euro.

In zowel 1999 als 2000 werd Hinde Buitenzorg gekozen tot Draver van het Jaar, dus het debuut van haar eerste nakomeling wordt met spanning afgewacht door fokker en eigenaar Jasper Roos. Ook in de derde koers rijdt Langeweg Jr de favoriete in de vorm van de naar haar thuisland Italië lonkende Light my fire Bi. De merrie werd in haar zeven starts in ons land uitsluitend eerste of tweede. Twee koersen later start nog zo'n potentieel Italiaans kanon: Mara di Quattro. De tweejarige merrie opende met een verbluffende kwalificatie waar heel Europa over sprak (1.15) en won vervolgens bijna spelenderwijze een Stakesdraverij. Hoe snel is de veilingprijs van dertig mille eruit? De Schagerbrugse stal heeft nog twee andere uitsmijters aan het slot van het programma met More Diamonds (nog ongeslagen met de nu als leerlingpikeur optredende Jesse ter Borgh) en seriewinnares Blackberry, die aantreedt met Langeweg sr.
Ook de volbloeds zijn present, zij het slechts in zeer beperkte mate. In het Dutch Open Junior Championship komen driejarige Arabieren aan de start. De eerste start is om 13.30 uur