GRONINGEN BIEDT OPNIEUW TOPSPORT!

Het blijft crescendo gaan met de drafsport in Groningen. Na de zeer geslaagde Sweepstakes-meeting van twee weken geleden, wordt zaterdag – vanwege de rustpauze in Wolvega – opnieuw een boeiend programma afgewerkt. Dit keer zijn het niet de driejarigen, maar de vier- en vijfjarigen die in twee Stakeskoersen op jacht gaan naar mooie eerste prijzen.

Mooie Stakeskoersen [] De merries krijgen even voorrang. Zij komen in de eerste Stakeskoers van de dag aan de start met enkele uiterst talentvolle combinaties. Twee Duitse dravers ontliepen elkaar de laatste keer weinig, waarbij Mona Lisa As (met Cees Kamminga) van eigenaar Gerrit Steenge net iets sneller bleek dan de jaargangtopper Freya Kievitshof met Robin Bakker. Toen hadden beide paarden in de slotfase een mooi eindschot in huis, waarbij het parcours van Freya Kievitshof iets onvoordeliger leek. De nummer drie van de Duitse Derby zou de rollen hier dus best weer om kunnen draaien. In die koers viel Versace wat tegen, maar de door Dion Tesselaar te rijden merrie kreeg toen eveneens een weinig gunstige koers voor het ranke lichaam. Ook de winnares van de Merrie Derby, Wichita River, maakt hier haar opwachting.
Ook in de versie voor het mannelijk geslacht ziet het veld er mooi uit. Sunzi November (Hugo Langeweg jr) is een internationaal opererende hengst. Misschien net niet van het niveau van zijn vermaarde stalgenoot Russel November (zelfde vader, andere moeder), maar toch zeker een paard met bovenmodale capaciteiten. De familie Gerrits heeft als eigenaar trouwens met Woodland Valley (Peter Strooper) nog een tweede ijzer in het vuur in een veld dat ook in Wim Wielinga (Jan van Dooyeweerd) een kanshebber telt. De hengst won laatst makkelijk en wekte de indruk nog wel wat meer in zijn mars te hebben. De op jonge leeftijd al aan de weg timmerende Wicky de Viking (Rick Wester) en Wennemars (Kurt Roeges) waren niet alleen klassieke winnaars, maar ook vanwege hun naam uiterst populair bij het publiek. Ze zijn hier net als Wildkaiser Montana (Tom Kooyman) in de rekening te nemen, hetgeen deze met acht mille gedoteerde koers tot een vrij open aangelegenheid maakt.
Ook in Groningen is de strijd om de diverse klassementen boeiend. Tom Kooyman leidt zowel in de Harry van den Bosch Trainerscompetitie (gevolgd door Rob de Vlieger en Cees Kamminga) als in het Engels Rijdersklassement, waarin wederom Kamminga én Hugo Langeweg jr zijn voornaamste belagers zijn. De in Lynden werkzame trainer heeft zaterdag weliswaar vier paarden te rijden, maar het is niet onmogelijk dat er na deze meeting nieuwe koplopers te zien zijn.

Er zijn zaterdag namelijk nogal wat paarden actief die we normaal in Wolvega aantreffen, zoals in de openingskoers Wiretapper met Dennis Minnema. De ruin is vernoemd naar de gelijknamige draver die bij de Zweedse legende Sören Nordin in training stond. In 1977 werkte Wiretapper nog een adembenemende eindstrijd af met Eleazar, ook al zo'n grootheid, in de Elitlopp. Een duel dat trouwens door laatstgenoemde werd gewonnen.
Dergelijke prestaties zijn voor 'onze' Wiretapper slechts 'dromen'. In de tweede koers lijkt Hilda Hofstra met Tanja di Angeli een kansrijke amatrice. De merrie keerde laatst opvallend terug met een snelle tijdproef. Kurt Roeges, levensgezel van de rijdster, lijkt de draver goed in vorm te hebben gekregen voor een mooi zomerseizoen.
In de derde koers maakt Paycheck wederom zijn opwachting. De ruin won laatst overtuigend in Groningen en klopte toen met Arnold Mollema de hier ook weer aanwezige Vip Woldhoeve (Kurt Roeges). Ook La Champ Laurelton (Ruud Pools) zal met twee zeges op rij hier met aspiraties aan het vertrek verschijnen. De stal van Rosalie Janssen en Luit de Vries (in de vierde koers ook kansrijk met de snelle Wladimir) is immers in vorm. Michel Rothengatter is de rechterhand van Peter Strooper. De leerlingpikeur krijgt van zijn werkgever regelmatig de kans goede paarden te rijden. Met Yourie Teb neemt hij het na twee zeges op rij op deze baan op tegen genoemde Wladimir.
Good old Arend de Wrede oogt in de vijfde koers kansrijk met Yostra Sammer, die in Wolvega twee verdienstelijke tijden liep en nu in de beginnersklasse mogelijkheden heeft. De merrie is een dochter van Henny Meerdijk, in haar eigen loopbaan een paard dat van alle markten thuis was.
De zevende koers biedt vermoedelijk ook boeiende strijd te zien. Winta Boko (Sydney van den Brande), de maandag in Alkmaar met een tweede plaats wat tegenvallende Quick Du Vivier (hoewel de tijd van de Tom Kooyman-pupil wel zeer rap was) en Warrior Boko (Stefan Schoonhoven) wonnen recentelijk. Ook Unexpected Well is hier kansrijk. Rijder Robbin Bot ontpopt zich steeds meer als één van grote talenten in ons land. De Otterloër heeft een koers later met Vaar Well een ander fokproduct van Toon Wilderbeek voor de kar. Natuurlijk heeft de fokker zijn paarden bij de naamgeving met wat humor vernoemd (Waarempel Well, Tissum Well), maar het tweede deel van de naam heeft ook simpelweg betrekking op zijn woonplaats, Well. En zo dankt de baanspecialist Un Gamin Impuls in de negende koers zijn naam weer aan een kortebaner waar de fokkende familie Hilgersom herinneringen aan heeft, Un Gamin. Rob de Vlieger zal het trouwens met tegenstanders als Utah Starlake (Hugo Langeweg jr) en Viking Charisma (Frank Westerveld) niet makkelijk hebben een vijfde winst op rij te turven. De hengst treft immers steeds zwaardere tegenstand.