BRONZEN STAKES OP DRAFBAAN WOLVEGA

Na een wat moeizaam bevolkt Paasprogramma, biedt de drafbaan van het Friese Wolvega komende zaterdag weer volop mooie sport. Negen goed bezette draverijen met onder meer vaderlandse toppers, maar vooraf ook al een hoopgevend aantal paarden in de kwalificaties. Liefst twintig dravers komen uit in de proeven, onder wie klassepaarden als Wicky de Viking, Freya Kievitshof en Arctic Express.

Fors prijzengeld [] Hoofdnummer qua prijzengeld is een versie van de Bronzen Stakes, de afsluitende koers waarin wordt gestreden om een prijzenpot van bijna zeven mille door paarden die dat bedrag in hun gehele loopbaan nog niet bijeengelopen hebben. Alle koersen zijn door de NDR trouwens fors verhoogd in prijzengeld.
Vrijwel alle starters in deze Bronzen Stakes hebben onlangs een keer gewonnen, de overige paarden waren daar op zijn minst een keer dichtbij. Het wemelt dan ook van de kanshebbers in deze met elf paarden goed bezette koers. Zo springen er vier vijfjarigen (Valentino Star N, Viking Charisma, Vacuna en Vaudeville K) uit, terwijl de een jaar oudere Update Groenhof eveneens vorm laat zien. Enig houvast biedt een eerdere koers, waarin Viking Charisma met niet al te grote voorsprong in handen van Frank Westerveld won voor enkele andere tegenstanders van vandaag: Vaudeville K, Update Groenhof en Valentino Star N legden toen beslag op de plaatsen twee tot en met vier. Vacuna won vier van haar laatste zes starts, maar drie van die zeges vonden plaats op de baan van Duindigt. Toch is ze natuurlijk ook hier weer kansrijk met Ronald Hauber.
Een ander boeiend nummer is de achtste draverij van de dag. Vorige keer bestreden Ufo Kievitshof (met Hugo Langeweg Jr al drie keer op rij winnaar) en good old Passing Renka (Jeroen Engwerda) elkaar te vuur en te zwaard. Eerstgenoemde zal binnenkort zijn loopbaan even op een lager pitje zetten vanwege dekdiensten, een activiteit die Passing Renka al wat langer in het voorjaar ter hand neemt. Met dit duel zou mogelijk Unico Limburgia zich ook kunnen bemoeien. De hengst van Peter Strooper won in Duitsland de St. Leger. Zijn laatste wapenfeit in ons land was een zege in het Kampioenschap van Groningen in het najaar. Hij trof toen vergelijkbare tegenstand.
De ogen zullen deze zaterdag ook weer gericht zijn op de paarden van Cees Kamminga, die vorige week in twee dagen zes koersen op zijn naam schreef. De Willemsoorder zoekt zijn heil vooral in de buurt, maar dat betaalde zich de laatste tijd ook behoorlijk uit. Zo won hij vorige week in Groningen met Veto Hollande.

De ruin neemt het op tegen twee andere vormpaarden, Wesley H Limburgia met Dion Tesselaar en Fleuron Pierre met André Bakker, waarmee het dubbel winnend-spelletje meteen moeilijk te voorspellen is. Gelukkig liggen de kaarten in de tweede koers wat duidelijker geschud, want Scott O'Hara zal hier met Hiltje Tjalsma voorin verwacht mogen worden. De combinatie was hier nu vijf keer op rij succesvol. En eigenlijk zes keer, want daarvoor werd de ruin als winnaar uit de uitslag verwijderd omdat hij buiten de baan zou zijn beland.
Ook in de derde koers komt een baanspecialist zich melden. Vicky Star won met Robin Bakker vier van haar laatste vijf starts in Wolvega. Vooral Inalco zal hier gevreesd worden. De hengst maakte met Kurt Roeges hier de vorige keer een galoppade, maar werkte daarvoor een opvallende kwalificatie af op deze baan. Met Andrea Guzzinati won de Italiaanse hengst als driejarige al twee koersen op San Siro in Milaan.
De vierde koers is voor de nieuwkomers. In hun eerste proefjes lieten Yuca Rapida (de draver van Jirnsum's voetbaltrainer Beene Dijkstra start nu met Robin Bakker) en Wietske Beemd (Dion Tesselaar) al mooie tijden zien. Laatstgenoemde is een dochter van de schimmelmerrie Share The Moment, die met de opvallende Romeo Beemd al een gelijkgekleurde prijsdraver bracht. Ook Orchide Hendrika was een uiterst verdienstelijke schimmel. Wietske Beemd, zelf zwartbruin, is een volle zus van haar.
In de vijfde koers zal de rentree van Victoriusmagic S met spanning tegemoet worden gezien door de familie Swaanenburg uit Hegelsom. De ruin was vorig jaar enkele keren razendsnel en won intussen meer dan de helft van zijn negentien starts. Vrijwel voortdurend was Ruud Pools, ook zaterdag stuurman, daarvoor verantwoordelijk. De oud-kampioen heeft een koers later kansen op een dubbelslag met Whatever Caloe. De merrie won hier al eens eerder, maar maakte vooral de laatste keer indruk toen ze in een snelle tijd derde werd.
Winnaar in die koers werd Vasterbocheckpoint, die door Peter Strooper naar een snelle debuutzege werd gevoerd. Daar zal het niet bij blijven voor het halfbroertje van de in Frankrijk succesvolle Vasterbo Jetlag. Met de drie jaar oude hengst mikt Strooper zelfs op een plaatsje in de Zweedse versie van de Breeders Crown.