SPAANSE WINNAAR EK

TONGEREN – De Spanjaard Carlos Alberto Cruellas Munar is de nieuwe Europese kampioen bij de amateurs. De Mallorcaan won de afsluitende koers met Urbie Lobell, waarmee hij met klein verschil de titel veilig stelde. Voor Wim Brouwer eindigde het toernooi in een deceptie. Nadat hij zondag nog een koers won, moest hij maandag spoorslags naar huis nadat zijn vader een hartaanval had gekregen.
De titelstrijd werd afgewerkt op drie banen: Mons, Kuurne en Tongeren. De weergoden zorgden ervoor dat sommige koersen moesten worden uitgesteld, maar verder kon worden gesproken van een vlekkeloos kampioenschap, dat voor de Europese Federatie aanleiding was om de Belgische BAC alle lof toe te zwaaien voor de organisatie.
Voorafgaande aan de slotdag leek thuisrijder Gerald van Pollaert kansrijk, maar in de slotrit werd hij uitgeschakeld en verspeelde zijn titel daarmee. Hierdoor lag de weg vrij voor de Spanjaard Carlos Alberto Cruellas Munar, die met een overwinning in de laatste race de titel kon binnenhalen. Het is de eerste eindzege van een Spanjaard in het Europees Kampioenschap, nadat de Spaande amateurs zich pas een paar jaar geleden aansloten bij de Europese Fegat. Cruellas was zelf onder de indruk en verklaarde dat het in Spanje als een grote verrassing zal worden gezien. “Alleen in Mallorca en Ibiza wordt er aan draverijen gedaan, elders in Spanje niet. Onze regio zal een beetje trots zijn dat ik de eerste Europese titel heb meegebracht.” Aanzienlijk minder plezierig eindigde het toernooi voor Wim Brouwer, die tijdens de koersen in Tongeren vernam dat zijn vader Tinus Brouwer een fatale hartaanval had gekregen. De amateurrijder uit Delfgauw keerde uiteraard meteen huiswaarts. Op de afsluitende viering werd voor hem een moment van stilte ingelast.
Uitslag:
1. Carlos Alberto Cruellas Munar(Spanje) 40,
2. Thomas Mjoen (Noorwegen) 37,
3. André Pögel (Duitsland) 35,
4. Pierre Divare (Frankrijk) 33,
5. Grerogy Makarevitsj (Rusland) 32,
6. Robert Varhidi (Hongarije) 32,
7. Gerald van Pollaert (België) 30,
8. Christian Mayr (Oostenrijk) 29,
9. Hannu Korpi (Finland) 27,
10. Giuseppe Lombardo (Italië) 25,
11. Lubomir Rokyta (Tsjechië) 22,
12. Wim Brouwer (Nederland) 16,
13. Jimmi Nielsen (Denemarken) 13,
Kent Knutsson (Zweden) 12,
Jean-Claude Gardaz (Zwitserland) 10.