GOUDEN PAARD PRACHTIG SUCCES VOOR TERMINATOR!
Het is natuurlijk een naam die allerlei mooie zinsneden uitlokt: Terminator. Het paard met die naam zorgde in Wolvega ook nog eens dat er allerlei aanleiding was tot dergelijke taaltruukjes, want de draver van tuinder Kees van Eijk uit Pijnacker werd door John de Leeuw naar zijn eerste echt grote zege gevoerd: een fantastische triomfmars in het Gouden Paard.
Terminator back? Nee, nooit weggeweest… [] De ontwikkeling van Terminator mag stormachtig genoemd worden. De ruin is inmiddels zeven jaar oud en dus zeker geen op jonge leeftijd doorgebroken paard. Vorig jaar won de ruin van Van Eijk echter aan de lopende band op zijn thuisbaan Duindigt, reden om hem uit te roepen op de internetsite Nakoersen tot Duindigt's Paard van het Jaar. Maar ook buiten Wassenaar is de donkerbruine draver inmiddels een 'ster'. Onlangs liep hij in Gelsenkirchen al een formidabele koers, hetgeen hij onderstreepte met zijn winst in het Gouden Paard van zaterdag. Vooraf wist vaste rijder John de Leeuw al te melden dat de ruin de confrontatie met de vaderlandse top wel aankon. Voor het publiek reden genoeg hem tot de torenhoge favoriet van het veld te bestempelen. “Dit zijn koersen waar het er om gaat. Er worden geen cadeautjes weggegeven, maar dit paard is dan ook van bijzondere klasse”, aldus De Leeuw na afloop. “Hij kan eigenlijk ook alles, want ik ben er nog niet achter welke afstand hem nu het beste ligt”, vroeg De Leeuw zich af. Bij de huldiging kreeg hij bijval van eigenaar Van Eijk. “Ik denk dat we nu even wachten tot de opening van Duindigt in maart, vervolgens staat er vermoedelijk een mooie koers in Duitsland op de kalender. En misschien is de Gouden Zweep ook een optie”, aldus de tuinder uit het Zuid-Hollandse Pijnacker. Van zijn laatste elf starts zette Terminator er tien in winst om.
Het was niet de enige zege van De Leeuw, die ook met Sterre Kesbo wist te winnen. De Hoofddorper deed dat op waarlijk imponerende wijze, door de laatste bocht in het vijfde spoor uit te komen en met een geweldige slotrush nog Patriot Meadow terug te wijzen. Misschien wel de meest imponerende winnaar van de dag.
De eerste koers ging naar Frank Westerveld, die zijn Viking Charisma naar de bloemen reed. Het is eigenlijk opvallend dat de winnaar van de Jonkerprijs van 2005 nog altijd aan de weg timmert, want veel van de eerdere winnaars van die tweejarigenklassieker verdwenen later geruisloos in de anonimiteit. Ureterper Westerveld is echter blijkbaar zuinig met de Spendic-zoon omgesprongen.
Hugo Langeweg jr heeft de jacht op een nieuwe titel ingezet. De Schagerbrugger won de tweede koers met Blackberry, een draver die in bezit is van onder meer zusje Jessica. Een jaar geleden won de merrie uitgerekend op haar verjaardag, dit jaar waren er de achttiende februari echter geen koersen. Dan maar twee dagen eerder, zal de Amerikaanse merrie gedacht hebben…
In Barsingerhorn deden er al langer goede verhalen de rondte over Evelyn Honey, de fraaie gefokte merrie die twee weken eerder al uiterst verdienstelijk debuteerde met een tweede plaats. In handen van trainer Patrick de Haan boekte ze nu haar eerste zege. De Italiaanse hengst I'm Mr Wise maakte na vier maanden koersrust een geslaagde rentree met Age Posthumus. De kleinzoon van een naar Italië uitgevoerde merrie bleef ook in zijn tweede start ongeslagen en deed dat op een lucratief moment. Voor het eerst profiteerden de deelnemers van door de NDR extra gedoneerd prijzengeld, bijna duizend euro per koers.
Ook Wishful Hope staat aan het begin van zijn loopbaan, maar ook deze hengst lijkt talentvol. In handen van Hans Crébas won hij dit jaar zijn tweede koers. Crébas lijkt, na omzwervingen in onder meer Italië, Frankrijk en Zweden, bij zijn nieuwe werkgever Jeroen Engwerda prima op zijn plaats te zijn. Hij nestelt zich voorlopig bij de meest winnende pikeurs in ons land.
Rob Amse is iemand die geen blad voor de mond neemt. Dat hij niet echt tevreden is over de ontwikkelingen binnen de sport, is dus bekend. Meer content zal de bebaarde liefhebber uit Baarn zijn over de successen van de door hem getrainde Rejoy Cartouche, die door Marco Heynen naar de winst werd gereden. Een mooie beloning voor het geduld van Amse met de ruin, die nogal wat tegenslag (onder meer scheurtje griffelbeen, peesblessure) opliep gedurende zijn loopbaan.
Redelijk verrassend was de winnaar van de slotkoers, Treasure Trail in handen van Hans Bot, die de ruin van eigenaar Jager uit Schuilingsoord sinds enige maanden onder zijn hoede heeft. De combinatie profiteerde optimaal van het langdurige, maar vergeefse, sleurwerk van Vant d'Amerique met Roelof Maring in de sulky.
Kan Dicky Hof dit jaar de regerende amateurkampioen Fred Handelaar het vuur na aan de schenen leggen? Het zou best kunnen, de 38 jaar oude Luinjeberder reed voor de stal van partner Geertje de Leeuw de regelmatige Willem Zes HB naar de bloemen. De combinatie oogt na enkele starts tot dusverre onverslaanbaar.