OOK ROESJHA DEAR VERRAST VENIVIDIVICI JOE

Roesjha Dear werd destijds door Henk Hofstra uit Hoornsterzwaag aangekocht tijdens een veiling en is eigenlijk voortdurend een heel dankbaar koerspaard geweest. Met vader en zoon Schoonhoven, Hubert en Stefan, was de hengst steeds voorin te vinden, al leek een hinderlijke ontsteking ooit een vroegtijdig einde aan de loopbaan van de draver te maken. Met vier zeges in zijn laatste vijf starts, blijkt de zoon van Keller Lobell inmiddels weer helemaal opgebloeid.

Verrassende ontknoping. Jeroen Engwerda noteerde als trainer twee zeges. Zelf reed de Biddinghuizer Update Groenhof naar de bloemen. Het halfzusje van onder meer Sir Groenhof en de in Italië afgelopen week nog razendsnelle Talent Groenhof kent een nogal wisselvallige loopbaan. In 2006 startte ze slechts drie maal (twee zeges), vorig jaar kwam ze ook maar drie keer in actie. De tweede zege voor de stal van Engwerda werd geboekt door Tepee River, die door vaste rijder André Bakker naar de winst werd gereden. Ook gedurende de vorige winter won Tepee River aan de lopende band, zodat er de komende maanden nog wel iets van hem mag worden verwacht.
De jeugdige Wildfire werd door Cees Kamminga naar de tweede zege in korte tijd gereden. De ruin oogt na een moeizame start van zijn loopbaan aan de beterende hand.
Jellina op de Hoek was ooit Europees leerlingenkampioene en ze blijkt het rijden nog allerminst verleerd te zijn. Met Rocket Space koerst ze al een jaar of vijf met regelmaat, waarbij ze tot vorig jaar vooral grossierde in ereplaatsen. De negen jaar oude ruin snelde zaterdag naar de tiende winst in zijn loopbaan, waarbij hij in de slotmeters de torenhoge favoriet Blackberry (Hugo Langeweg jr) terugwees.
Erwin Bot is vooral op internationaal vlak actief, maar voor eigenaartrainer Antoine Schoonderwoerd neemt hij als pikeur regelmatig de honneurs waar achter de talentrijke Wouter Roodnoot. De ruin wordt sinds kort 'zonder ijzers' gereden en dat bevalt de zoon van kampioenshengst Incredible Crafts blijkbaar goed. Hij won in Wolvega voor de vierde keer op rij, steeds met Erwin Bot als stuurman.
Voor Nelly Sigero was in Friesland de eerste overwinning in haar loopbaan weggelegd. De merrie die haar loopbaan begon in Duitsland werd door trainer Gerrit de Jong naar de winst gevoerd.

Tom Kooyman meldde na de eerste winst van de Fransman Quator du Bouffe al dat de vosruin in zijn prijsklasse nog wel wat zeges moest kunnen boeken. Na een mislukt optreden in zijn tweede koers, een galoppade als groot favoriet, was het in zijn eerste optreden van 2008 weer raak. Kooyman wil op termijn ook naar startmogelijkheden in Frankrijk speuren voor de draver van Rotterdammer Ed Burggraaf.
Op steenworp afstand van Kooyman traint Jan van Dooyeweerd een andere talentvolle Fransman, Osman Somolli. Die debuteerde medio vorig jaar met drie zeges in vier starts in ons land, maar wilde er verder niet veel meer van weten. Vandaar dat hij dit keer eens werd getest in een montékoers, hetgeen met Angelique de Heer (jarenlang dé kampioene in dit genre) tot succes leidde. Osman Somolli werd door Van Dooyeweerd destijds uitgezocht tijdens een veiling in Cabourg.
De eerste winnaar van de dag was Winnetou W, die nog altijd een belofte lijkt. De zoon van de voormalige kampioen Herbie W was vorig jaar met Robin Bakker, ook nu de rijder, al winnaar van de Troostversie van de Fokkerstrofee.