FRAAIE GELEGENHEIDSKOERS IN WOLVEGA

Na meerdere weken vol topsport, wordt zaterdag op de baan van Wolvega een meer 'regulier' programma afgewerkt. De vrees of er wel wekelijks doorgekoerst zou kunnen worden, lijkt vooralsnog wat achterhaald. De koersen zijn goed bezet en een draverij met gelegenheidsrijders heeft zelfs twaalf liefhebbers getrokken.

Gelegenheidsdraverijen in trek Gelegenheidskoersen worden regelmatig gehouden om zo mensen die nauw betrokken bij de sport zijn ook een koers te laten verrijden. Niet alle rijders zijn trouwens even onbekend met het rijden in de koers, ook zaterdag treffen we bijvoorbeeld meerdere oud-amateurs aan. Mensen met wat koerservaring zijn uiteraard wel in het voordeel. Tim Woudstra (met The Rocket Bet) werkte onder meer in Italië en verving trainster Lindsey Pegram enige tijd toen deze na een ongeval uit de roulatie was. Hennie Vos (met Une de Bleu) rijdt al meerdere jaren paarden uit bij Maria Poort en Beene Dijkstra 'werkt' tussen zijn werkzaamheden als conducteur ook regelmatig een paardje. Hij rijdt met de Duitser Jameson een kanspaard. Janet van der Meer (Utah Boshoeve) was als amatrice regelmatig succesvol en Marc Bustorf (Videx SR) leerde als leerlingpikeur de klappen van de zweep. Richard Veldman heeft amatrice Mariel Mol als huisgenote, ook hij weet wat er in de koers verwacht wordt. Jan-Piet Kingma zat vaak genoeg zelf achter zijn Kingly-producten. Hij heeft met Unknown Crafts een kanspaard, al zal Tim Trot met Rob Koster misschien nog wat hoger worden ingeschat. Sierdje Schokker reed jarenlang als amatrice en komt nu in actie met haar eigen paard Fast. De Zweedse ruin doet zijn naam de laatste tijd weer alle eer aan. Hij werd door Cees en Ton de Groot destijds naar ons land gehaald.
De openingskoers brengt meteen al leuke paarden aan de start. Varenna Meadow opende haar seizoen met liefst drie zeges op rij en werd vervolgens geklopt door de sterke Vitesse Charisma. De merrie is bij de op kleine schaal als trainster actief zijnde Marian Vos echter duidelijk verbeterd. Vos is in Zevenhuizen ook de pleisterplaats voor vele cracks gedurende de wintermaanden. Zo komt Virgill Boko er momenteel op krachten. Varenna Meadow treft hier met Mariska Huel in de sulky een stalgenoot van Derbywinnaar Virgill, Vaudeville K. De in Frankrijk bij Erik Dragt (Les Authieux Papion) opgegroeide hengst boekte onlangs met Hugo Langeweg jr zijn eerste zege. Ook Update Groenhof (André Bakker) is snel genoeg, maar de merrie lijkt na een jaar afwezigheid nog niet op haar beste niveau.

Vervolgens is het de beurt aan de youngsters. Op basis van zijn proef moet hier rekening gehouden worden met Warrie Renka. De Zweeds geregistreerde hengst heeft voor velen een bekende klank. Het eerste paard met de Renka-naam, afkomstig van de voornamen van René en Karin Knipscheer uit Biddinghuizen, heette destijds óók Warrie Renka. Dat was als koerspaard geen hoogvlieger, als fokmerrie eigenlijk des te meer met snelle kinderen als Eagle G (voor fokker Goes) en Igor.
De derde koers geldt als opwarmertje voor de gelegenheidskoers, geen van de paarden liep al eens rapper dan 1.18,6 over de kilometer. Nadat de incidentele pikeurs hun koers hebben afgewerkt, komen enkele recente winnaars in actie. Meiert Schouten steekt vanuit Den Oever de Afsluitdijk over met zijn Wirona, de merrie die afgelopen zondag op de baan van Duindigt imponeerde voor de liefhebber die na jaren afwezigheid weer terugkeerde in de sport.
Ook de diverse edities van Wolvega's Kerst Circuit branden weer los. In de A-versie, voor dravers met een wat mindere winsom, treden twee seriewinnaars aan. Zowel Ultimate Duty (Ruud Pools) als Vacuna (Ronald Hauber) won drie keer op rij. Laatstgenoemde plukt nu de vruchten van wat mislukte optredens in de driejarigenklassiekers, waaroor ze niet snel in een zwaardere klasse is beland. Hauber is reeds jarenlang actief in de sport. Een van zijn eerste entrainementen was gevestigd aan de binnenzijde van het circuit van Zandvoort. Een koers later zullen Jopie en Adriaan van Doleweerd met spanning kijken naar hun Wanhead VDB, die onder hoede van trainster Maria Poort reeds twee maal in successie won en nu ook prima kansen heeft om het uit Almen afkomstige duo een succes te bezorgen.
De achtste koers brengt amateurrijders in de baan. Goede kansen zijn hier voor de komende kampioenen Hiltje Tjalsma (met Empire Hanover) en Fred Handelaar, die de vaak lastige Teunie Boszorg voor de kar heeft. De merrie zit boordevol klasse, maar dat komt er door onverwachte galoppades vaak niet uit. Laatst sprong ze – op weg naar de winst – zomaar weg in een montédraverij.
Ook dravers die iets meer hebben verdiend kennen hun eigen versie van het Kerst Circuit. Lindsey Pegram heeft haar Unique Star naar deze serie toegewerkt en Tom Kooyman start met de uitstekend in vorm zijnde Vaya Isola Bella. De hengst van Evert Terpstra steekt in een bloedvorm, al zal ook Tepee River (André Bakker) in de gaten worden gehouden. De ruin won de afgelopen winter op deze baan aan de lopende band en maakt nu zijn heroptreden. Hij houdt van een hoog tempo, dus vermoedelijk zal Bakker op zijn thuisbaan snel kiezen voor een aanval op de koppositie. Of kiest hij voor een andere tactiek?
De slotkoers is een waardige uitsmijter. Uschi Rich en Urbie J zijn twee van onze beste vijfjarige dravers, Sir Groenhof is een baanexpert, Lady Josephine was ooit een jaargangtalent in Duitsland, de plaats waar Azzurri zijn best betaalde zege ooit boekte. Voeg daarbij de oude krijgers Shining Star en Super Keller, een duo dat elkaar al vaak trof, en het is duidelijk dat de langblijvers in Wolvega nog op een rappe slotkoers worden getrakteerd.