EERSTE SLAG OM DE DERBY WORDT UITGEVOCHTEN IN SELECTIEKOERSEN OP BAAN VAN DUINDIGT

De Derby is dé klassieker waar eigenaren van dromen, waarbij pikeurs hun fantasieën even niet op vrouwelijk schoon richten en trainers drie jaar lang naar toe hebben gewerkt. Met de kwalificaties wordt zondag de eerste stap gezet…

Stakeskoersen [] De Derby lijkt dit jaar opener dan de laatste jaren het geval was, toen paarden als Virgill Boko en Uriah Boko hun jaargang domineerden. Vandaar dat een kleine veertig paarden nog de ambitie hebben een succesvolle jacht op de prijzenpot te kunnen maken. In de eerste serie lijken Watch the News (gefokt door zijn rijder Arnold Mollema) en Wellington (Cees Kamminga) op basis van hun record een goede kans op kwalificatie te hebben. Op de snelle Woodland Valley (Hugo Langeweg jr) hebben ze voor dat ze zelden op een foutje zijn te betrappen en dat is in deze selectiekoers natuurlijk een belangrijk voordeel.
In de tweede serie springen er na hun recente prestaties twee paarden uit, die zeker ook kanshebber gaan worden in de eindstrijd. Robin Bakker werd nog niet een keer verslagen met Winning Valuta, maar de fraai gefokte hengst neemt het nu voor de eerste keer op tegen dravers van echt topkaliber. Zoals Wennemars, de naar de TVM-schaatser vernoemde pupil van liefhebber Joost Ydema. De in Heerhugowaard opgegroeide eigenaar zag de hengst, die door zijn naamgever nauwlettend wordt gevolgd, eerder al excelleren tegen Wicky de Viking.
Laatstgenoemde is actief in de derde serie, waarbij hij in Wido P (Jeroen Engwerda) eveneens een potentiële Derbytopper treft. Wicky de Viking, die met Rick Wester op pad gaat, wordt echter door menigeen nog wat hoger ingeschaald. De winnaar van de Jonkerprijs en de Productendraverij wil heel soms een foutje maken, en dat zou aan de vooravond van de Derby natuurlijk fataal kunnen zijn. Dat geeft deze koersen wel een extra dimensie: gaan de favorieten de Derby inderdaad halen, of vergalopperen ze zich letterlijk en figuurlijk in een vroeg stadium?
Naast Wicky de Viking is Willem W Boko tot dusverre een klasse apart binnen zijn jaargang, al leed hij laatst zijn eerste nederlaag tegen de Duitse Derbykandidaat Wonderful Idzarda. In Wassenaar is de troef van Langeweg jr echter nog altijd ongeslagen en hoewel Wish to win (Tom Kooyman) een snel record heeft, is de favorietenrol hier duidelijk.
Het gebeurt relatief weinig dat merries de Derby winnen. De laatste die daarin slaagde was weliswaar Until the End, na terugstelling van Uriah Boko, twee jaar geleden, maar daarvoor moeten we al weer naar 1996, toen Kelsea Boko de sterkste was.
meer… 
Veel eigenaren en trainer gokken daarom met hun merrie niet op de ‘echte’ Derby, maar mikken op succes in de Merrie Derby, die ook nog altijd lucratief is en meer oplevert dan een kleurloze ereplaats in de Derby. In de eerste serie van de Derby Selectie Merries mag een halfzusje van de voormalige Derbywinnaar Milo Windspiel, Wedgwood Valley, op jacht naar een topklassering. De dochter van de pas onlangs op Texel overleden Czarin Windspiel imponeerde laatst in handen van haar trainer Patrick de Haan. De talentvolle merrie boekte daarmee pas haar eerste winst na een serie fouten, voor de Barsingerhorner zal het bereiken van de eindstrijd mogelijk prevaleren boven een eerste plaats. Voor de minstens zo talentvolle Wervelwind van stal De Groningers (aan de start met André Bakker) liggen er dus zeker mogelijkheden.
In de tweede kwalificatie voor de merries treedt Wichita River aan. Eigenaar Arie van Bellen zal ongetwijfeld even hebben gedacht aan een start in de echte Derby met zijn merrie, die niet veel minder oogt dan de mannelijke tegenvoeters van haar jaargang. Met Hugo Langeweg jr in de sulky zal ze zonder fouten één van de voornaamste kandidaten in de Merrie Derby worden. In deze serie lijkt niemand haar normaliter partij te kunnen bieden.
Met liefst elf koersen op het programma, hoeft de verknochte liefhebber zich beslist niet te vervelen. Naast de diverse selectiekoersen voor de Derby, komt er nog heel wat meer geweld in de baan. De eerste koers zou bijvoorbeeld al een heuse thriller kunnen worden, met dravers in topvorm als Terry H (André Bakker), Tim Pine (Nootdorper Nico Post), Vondel Park (Frans van der Blonk) en Street fighter met Hugo Langeweg jr. Laatstgenoemde ruin won twee jaar geleden acht keer op rij, raakte geblesseerd, maar heeft dit jaar zijn rentree weer op overtuigende wijze gemaakt.
In de eerste kwartetkoers van de dag staan liefst dertien combinaties aan het vertrek. Op basis van hun recordtijden en recente zeges behoren Wesley H Limburgia (Dion Tesselaar) en Odin Flevo (Patrick de Haan) hier tot de smaakmakers. Mochten de favorieten falen, ontstaat er mogelijk een jackpot die na de negende koers voor een leuke uitbetaling kan zorgen. Ook hier dertien paarden, gereden door amateurrijders. De kleine Vos van Camstra heeft met twee zeges op rij de smaak te pakken. Bovendien verpulverde de ruin laatst zijn record. Kan hij met Fred de Zoete op jacht naar zege nummer drie?
In dergelijk drafgeweld sneeuwen de volbloeds bijna logischerwijze wat onder. Toch staat er met de Darc Sprinters Cup nog een ‘kleine klassieker’ op de rol. Over slechts 1200 meter neemt men het traditioneel op deze zondag tegen elkaar op.
In Fegentri-verband treden de amateurjockeys aan. Loek van der Ham neemt het voor ons land op tegen zes buitenlandse rijders, zoals de Spaanse kampioen bij de ‘gentleman riders’ Diego Sarabia en de jeugdige Ier Jason McKeon, die op bekende banen als het Franse Auteuil en het Duitse Mannheim en Bad Harzburg dit jaar al wist te winnen.