BRONZEN STAKES BRENGEN IN WOLVEGA ENKELE POTENTIËLE TOPDRAVERS AAN HET VERTREK

Op de baan van Wolvega worden zaterdag negen koersen verreden, waarbij de beide afdelingen van de Bronzen Stakes het meest lucratief zijn met twee keer meer dan zes mille aan prijzengeld.

Bronzen Stakes

In de eerste van de twee afdelingen om de Bronzen Stakes lijken er vier deelnemers boven het maaiveld uit te steken. In volgorde van startnummer zijn dat Blackberry, Udo Siebar, Violetta Boshoeve en Uiver D.
De door Hugo Langeweg jr te rijden Blackberry won haar eerste vier koersen in ons land vrij eenvoudig. In Alkmaar schreef de Amerikaanse bijvoorbeeld al een soortgelijke Bronzen Stakes op haar naam. Ze wordt vandaag echter pas voor de eerste maal goed getest, want ook Udo Siebar (John de Leeuw) was in zijn laatste twee koersen niet te beschieten. Daarbij verbeterde het veilingkoopje van 2003 zijn record ook nog eens opvallend.
Violetta Boshoeve is wat moeilijker in te schatten. De vier jaar oude merrie is grillig in haar prestaties, maar won hier al eens in een absolute toptijd en bevestigde dat vorige week met een winst in handen van Michael Nimczyk. Het Duitse talent is ook zaterdag achter de rug van de merrie te vinden. Bij Uiver D (Joop Pool) ging het vorige week mis na drie zeges op rij, maar mogelijk kon hij niet uit de voeten op de kleine Alkmaarse baan en kan hij hier revanche nemen.
Ook in de tweede afdeling van de Bronzen Stakes is de winnaar moeilijk aan te wijzen. Toch gaat het vermoedelijk tussen Victoria (Robin Bakker) en Vourasie Boko met Hugo Langeweg jr. Victoria werd dit jaar in vijf starts alleen maar geklopt door de Duitse Pintado Crown, maar is in Friesland al voor een langere periode onklopbaar. Ze is eigendom van stal De Groningers en de familie Roggen bezat voorheen ook de grootste concurrent van de merrie, Vourasie Boko. De inmiddels door Henk Grift getrainde merrie verbeterde onlangs haar record waarmee ze hier met Universal Boshoeve (Michael Nimczyk) de ‘papieren snelste’ is.
In het nummer voor de hoogste klasse start zelfs een deelnemer die vorige week meestreed in de Grote Prijs der Lage Landen. Pacific Valley kon uiteindelijk weliswaar geen potten breken, maar de ruin streed verrassend lang op het voorste plan mee. Toch zal hij hier alle zeilen bij moeten zetten om in handen van Hiltje Tjalsma de snelle Pirelli Attack achter zich te houden. De ruin won na zijn terugkeer uit Duitsland hier twee keer op rij en treft met Fred Handelaar een ervaren rot achter zich. De pupil van Frans Ottersberg scherpte onlangs zijn record nog aan tot een zeer snelle 1.13,3.

Het programma opent met een koers voor jonge paarden die nog nauwelijks enige ervaring hebben. Mogelijk is hier een hoofdrol weggelegd voor Witch Doctor, een ruin die zich onlangs kwalificeerde in een tijd die tot dusverre nog voor geen andere deelnemer was weggelegd. Hij is een zoon van Maggie Dragon, een merrie die destijds door trainer Jeroen Engwerda werd aangekocht om mee te gaan fokken.
In de tweede koers trekt leeftijdgenoot Wanna B Norg de aandacht. De ruin liet onlangs iets van zijn mogelijke klasse zien met een knappe zege in handen van Stefan Schoonhoven. Zijn omgeving koestert wel verwachtingen van de draver, al denkt men dat de klassiekers voor de forse viervoeter net te vroeg komen. In dit veld moet hij echter een rol kunnen spelen.
De derde koers levert mogelijk een duel op tussen Guantanamo, de Italiaanse vierjarige die na zijn overgang naar Arnold Mollema reeds twee maal wist te winnen. De ruin was tot dusverre niet de makkelijkste en dat maakt de klus voor amateur Ramon Brinkman er allesbehalve makkelijk op. In het veld staat immers ook nog Lilly’s Way met Jaap Terstal, die voor hij van een half jaar rust genoot nog sterk wist te winnen op deze baan. De hengst werkte een veelbelovende proefkoers af.
Soulmate (Stefan Schoonhoven) en Obsession November (Simon Woudstra) zijn de speerpunten in de vierde draverij. Eerstgenoemde grossiert hier in eerste plaatsen en ander eremetaal. Voor de pupil van Dirk Knoops uit Koekange zou een hoog tempo goed uitkomen. Obsession November komt uit Duitsland met een serie goede prestaties in snelle tijden achter zijn naam. Normaliter zijn die vanwege de mindere kwaliteit in Duitsland nogal een geflatteerd, maar ook in Wolvega wist de zoon van Viking Kronos al menige koers te winnen.
Fred Handelaar krijgt de kans zijn voordelige marge in de strijd om de amateurtitel verder uit te diepen. De Heerenvener komt in actie met Unreal Dragon, die in dergelijke amateurkoersen tot dusverre onverslaanbaar bleek. Dat ze toen steeds werd gereden door Hilda Hofstra, zal voor de favorietenstatus niet veel uitmaken.
De voorlaatste koers brengt het interessante debuut van Waldorf Boko, een halfbroertje van Kelsea Boko die in 1996 de Derby won. Hij moet met Erwin Bot in de sulky afrekenen met de uit Amerika afkomstige Wallappa Boko, die wordt gereden door Peter Strooper.