TITANENSTRIJD TUSSEN BESTE VIERJARIGE DRAVERS OP WOLVEGA

WOLVEGA – Een weekje koersrust heeft de animo blijkbaar doen groeien, want de draverijen op de Friese piste zijn zaterdag uitstekend bezet. Uiteraard zijn daar de series van het Criterium der Vierjarigen mede debet aan. Ook voor de topklasse is er een aantrekkelijk nummer gereserveerd, met deelname van meerdere grootheden, zoals warempel Ambassador As!

Series Criterium Vierjarigen

Het Criterium der Vierjarigen leverde de voorbije jaren altijd grote namen op als winnaar, zoals de nog altijd actieve Tycho of Pass en Sholty Boko. Vorig jaar zegevierde Ufo Kievitshof in handen van Hugo Langeweg jr in de eindstrijd. In de series zette Udice Boko destijds zelfs een Europese toptijd neer. In dit Criterium worden eerst enkele series gelopen, die bepalen wie over enkele weken aanspraak mag maken op 'het grote geld'.
In de eerste serie vertrekken negen combinaties, waarbij de favoriet ongetwijfeld Venividivici Joe met rijder Hugo Langeweg jr zal zijn. De zoon van Paul Trot was vorige week niet te beschieten in de klassieke Gouden Zweep en plezierde de Noordwijkse Vrienden van het Paard met zijn eclatante succes. De ruin werd in al zijn koersen minstens tweede, maar werd juist op deze baan nog nooit als winnaar afgevlagd. Interessant is de comeback van Victor Lavec, die vorig jaar in het Franse Laval knap vijfde werd met John de Leeuw in het EK voor driejarigen. Zijn herkwalificatie was veelbelovend. Misschien heeft ook Peter Strooper, met Vogue, in deze klassieker weer een ijzer in het vuur. De Callantsoger schrijft nooit een paard in met de Olympische gedachte, dus de merrie die onlangs haar record aanscherpte, mag niet op de tickets ontbreken.
Is er in de eerste serie een duidelijke favoriet, in de tweede ligt dat toch wat moeilijker. Naast kansrijke paarden als Vincente Valley (Erwin Bot), Virginia Victory (Ruud Pools), seriewinnaar Vilas Boko (Robin Bakker) en Vive la Vie DB (Peter Strooper) trekken toch vooral twee paarden de aandacht. Derbywinnaar Virgill Boko (Hugo Langeweg jr) excelleerde laatst in Duitsland, maar stuit hier op Vriend v Wolvega, de Yzeren Hein-zoon die onlangs een grootse prestatie afleverde met Joop Pool. In eerdere confrontaties leek Virgill Boko steeds een fractie beter, maar 'Vriend' treft nu wel zijn lievelingsbaan. Een mooi duel!

De bewezen kleppers komen in de negende draverij aan het vertrek. Natuurlijk hebben Nathan Streamline (Hugo Langeweg jr), Uncle Joe's Jet (Arnold Mollema) en Olympic As (John de Leeuw) in hun loopbaan al heel veel laten zien, maar de opvallendste naam is de Duitse Derbywinnaar Ambassador As die tegenwoordig bij de jeugdige Erwin Bot in training staat.
Ook voor de klasse paarden die nog (net) geen zestig mille in hun loopbaan hebben verdiend, is er een koers. Over de mijl vertrekken negen dravers, van wie er acht een recordtijd sneller dan 1.15 hebben. Voornaamste blikvangers qua vorm zijn Urban Hanover (Hubert Schoonhoven), de wat wisselvallige Uschi Rich (Hugo Langeweg jr), de in Duitsland rappe Excallibur (Erwin Bot) en de heroptredende Titus Renka met Jeroen Engwerda. De hengst was een poosje uit beeld, maar liep een overtuigende proef op deze baan. Hij staat echter niet bekend als een snelle starter en dat is hier eigenlijk een voorwaarde. Romeo Boko (Langeweg senior) is weer wel een bewezen spurter, sinds hij vorig jaar zijn record op Duindigt naar 1.13,0 tilde.
De openingskoers is meteen boeiend met een drietal mogelijke kandidaten voor de topklassering. Sultan of Swing (Joop Pool) won vier van zijn laatste zeven koersen, maar er zijn twee tegenstrevers die hier onlangs aanzienlijk sneller waren. Violetta Boshoeve won imponerend na haar terugkeer uit Zweden, maar kon dat resultaat vervolgens niet bevestigen. De merrie heeft nu de steun van de ervaren rot Ruud Pools. Vliegensvlug (John de Leeuw) heeft een nog iets rapper record en wist zich in al zijn veertien starts tot dusverre bij de prijswinnaars te lopen. Een trouwe draver dus, en dat is voor de wedders altijd plezierig.
De tweede koers is met een dozijn starters nauwelijks te voorspellen. De voorkeur zal wellicht uitgaan naar de fraai gefokte Winning Valuta, die zijn laatste koers in een knappe recordtijd – de snelste van alle deelnemers hier – in winst omzette.
De derde koers biedt een boeiend element met de rentree van Marie Laveau, die in Amerika al rappe tijden liep en hier haar eerste twee koersen in winst omzette. Na ruim twee maanden rust neemt de Lindy Lane-dochter het met Hugo Langeweg jr wederom op tegen Unreal Dragon, die vorige keer heel dicht bij de Amerikaanse bleef. De overige deelnemers zullen zich moeten reppen, al heeft ook Utopian Dragon een heel behoorlijk record in de benen.
Tassel Toronto is weer terug van een Noors uitstapje, waar de hengst met een vijfde plek een nieuw record neerzette. Met een schuin oog wordt door trainer Arnold Mollema nog gekeken naar de Zweedse klassiekers, in dat geval zou hij hier andere snelle viervoeters als Vaudeville K (Hugo Langeweg jr) en de zondag op Duindigt imponerende Visconti (Cees Vergay) terug moeten kunnen wijzen. Een mooi veld van elf merendeels jonge, maar talentvolle dravers gaat voor de winst.
De favoriete in de vijfde koers lijkt niet moeilijk aan te wijzen. Timber Dragon won acht van haar laatste elf starts en heeft de steun van één van de beste amatrices die ons land rijk is, Hilda Hofstra. Toch waren Utah Boshoeve (Gretha Posthumus), Utah Starlake (Jessica Langeweg) en Unknown Crafts (Judith Weening) hier al eens sneller dan het record van Timber Dragon. En hoe ver komt Syrene Promise met de Zandvoortse Annemiek Beekman dit keer?
In de achtste koers komen veertien 'jonkies' aan de start. Paarden die nog weinig in de baan zijn geweest, maar vanwege hun afstamming alleen al (Whitney Stardust, Wanne B Norg, Winkfield Boko) zeker interessant zijn om te volgen.